Balkabaklı Ev Yapımı Dondurma
BALKABAKLI DONDURMA
Balkabaklı dondurma için çığlık atarız ki; hele birde o dondurma ev yapımı olduğunda!!
Bu balkabaklı dondurma ile sevgili sonbaharı bütün iyi niyetlerimiz ile karşılayıp; bize vereceği bütün güzellikler için şimdiden minnetimizi sunuyoruz 🙂
Ev yapımı dondurma en sevdiğimiz yaz tatlılarından biri olsa bile bizler yılın her mevsiminde dondurma yemeyi seviyoruz ve bu balkabağı aromalı versiyonu bizleri sonbahar ruhuna en iyi şekilde getiriyor.
Pürüzsüz ve mükemmel bir şekilde toplanabilir bir doku oluşturmak için dondurmayı doğal olarak kalınlaştırma özelliğinden dolayı ev yapımı dondurmanın en iyi bileşenidir .
ÖLÇÜ: 5 BARDAK
HAZIRLIK ZAMANI: 10 DAKİKA
TOPLAM ZAMAN: 6 SAAT 15 DAKİKA
İpucu: Yaptığınız dondurmaya soğuması ve sertleşmesi için zaman verin, buzlukta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar iyi. En az 2 ila 3 saat öneriyoruz fakat dondurmanızı gece boyu soğutmak daha da iyi oturmasına yardımcı olacaktır.
Balkabağı Püresi Nasıl Yapılır?
Balkabağı Püresi (Tatlılar için) Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gr dilimlenmiş ve ayıklanmış balkabağı
- 1 çay bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
Ayıklanmış ve temizlenmiş balkabaklarını tencereye dizin ve üstüne su ile birlikte şekeri ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte yaklaşık 50-55 dakika balkabaklarını tamamen yumuşayınca kadar pişirin.
Pişen balkabaklarını tencereden alın ve içine istediğiniz baharatları ilave ederek Kuvings SV400ME Vakum Blender ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar geçirin.
Tarçın, hindistan cevizi ve zencefilin içimizi ısıtan tatları ile bu dondurmayı çok seviyoruz. Ancak, ezilmiş zencefilli kurabiye, karamel veya tatlı ve yapışkan şekerlenmiş cevizler gibi soslarla da mükemmel bir uyum içerisinde sunum yapılabilir.
BALKABAKLI DONDURMA TARİFİ
İÇİNDEKİLER
- 425 gr balkabağı püresi
- 200 ml tam yağlı süt
- 200 ml yoğun krema
- 100 gr kahverengi şeker
- 6 büyük yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı saf vanilya özü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1/2 çay kaşığı Zencefil
- 1/2 çay kaşığı küçük hindistan cevizi
- 1/4 çay kaşığı tuz
TALİMATLAR
- Dondurmanızı yapmayı planladığınız günden önceki gün, dondurma makinenizin kasesini dondurun. Dondurma tabanınızın da soğuması gerektiğinden, bir gece önceden yapmanızı öneririz.
- Orta boy bir tencerede orta ateşte balkabağı püresi, süt ve kremayı çırpın. Karışım kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve kenara alın.
- Büyük bir kapta, kahverengi şeker ve yumurta sarısını soluk ve kalın şeritler oluşana kadar 3 ila 4 dakika çırpın. (El mikseri de kullanabilirsiniz.)
- Sürekli çırparak, sıcak balkabağı karışımının yaklaşık yarısını yavaş yavaş, her seferinde bir kepçe olacak şekilde yumurtalara ekleyin ve karışımı iyice ısıtın. Kalan balkabağı karışımıyla karışımı tekrar tencereye dökün.
- Tavayı tekrar kısık ateşe alın ve tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak, karışım koyulaşana kadar pişirin, karışımın hiçbir zaman kaynama noktasına gelmediğinden emin olun, yaklaşık 4 ila 5 dakika.
- Karışımın pişip pişmediğini kontrol etmek için tahta kaşığının arkasını karışımla kaplayın ve parmağınızı karışımın içinden geçirin. Parmağınız temiz bir çizgi bırakırsa karışımınız hazırdır. ( eğer bir şeker termometresi kullanıyorsanız bu yaklaşık 170°C olacaktır.
- Muhallebi yeterince kalınlaştığında, vanilya ve baharatları karıştırın. Büyük bir kaseye süzün ve bir buz banyosunun üzerine yerleştirin.
- Oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Ardından karışımın üzerini örtün ve en az 3 saat veya bir geceye kadar soğutun.
- Muhallebiniz soğuduğunda ve dondurma yapma kabınız donduğunda, dondurmayı üreticinin talimatlarına göre yaklaşık 15 dakika karıştırın.
- Dondurma yumuşak servis kıvamına geldiğinde, başka bir kaba aktarın ve sertleşene kadar dondurun.